Medovina je kvasený, od nepamäti obľúbený nízkoalkoholický nápoj z medového roztoku. História tohto skvelého moku sa začala písať už v dávnych dobách, medovina bola súčasťou bežného života v starovekom Egypte, Grécku i Ríme...
Medovinu však dôverne poznali aj Kelti, Germáni a v neposlednom rade i starí Slovania. Práve pre nich bola medovina slávnostným nápojom, ktorý mal svoje významné miesto pri rôznych obradoch, ale aj v každodennom živote.
V závislosti od použitej suroviny a typu receptúry poznáme 3 základné kategórie medoviny:
- medovina tradičná
- medovina bylinná
- medovina ovocná
Medovina slovenských výrobcov dosahuje vynikajúcu kvalitu, o čom svedčí aj fakt, že práve Slovensko je držiteľom najväčšieho počtu ocenení za medovinu zo svetových súťaží medu a medoviny, ktorú poriada svetová včelárska federácia Apimondia. Významné úspechy dosiahla slovenská medovina aj na najväčšej komerčnej svetovej súťaži medoviny MAZER CUP v USA.