Plody Arónie majú blahodarný vplyv na krvný obeh, znižujú hladinu cholesterolu v krvi a krvný tlak. Odporúčajú sa pri arteroskleróze. Prospešné sú aj pri cukrovke – obsahujú totiž prírodný sorbit – sladidlo vhodné aj pre diabetikov.
Cenný je nielen obsah vitamínov, ale aj bioflavonoidov, rutínu pre pevné cievy, ktoré sa z plodov extrahuje na výrobu liečiv, ďalej železa, jódu, fluóru, mangánu a ďalších mikroelementov, nevyhnutných pre pevné zdravie a vitalitu.
Plody Arónie majú vysoký obsah vitamínu C a antioxidantov. Arónia je predmetom záujmu vedcov vďaka svojmu tmavo purpurovému, takmer čiernemu sfarbeniu, ktoré vzniká vysokým obsahom fenolových zlúčenín, najmä antokyánov. Celkový obsah antokyánov je 1 480 mg na 100 g čerstvých bobúľ a proantokyanidinov 664 mg na 100 g. Obe hodnoty patria k najvyšším meraným množstvám v rastlinách.
Analýzou antokyánov v Arónii sa zistili tieto jednotlivé chemické látky (vyskytujúce sa v rastlinách): cyanidin-3-galactoside, epicatechin, kofeínové kyselina, quercetin, delfinidín, petunidin, pelargonidin, peonidin a malvidin. Všetky sú zo skupiny flavonoidov. Sú to fenolové antioxidanty.
Víno z Arónie čiernoplodej je výsledkom fermentácie plodov tohto vzácneho ovocia.