Listy a plody čiernej ríbezle pre príjemnú arómu a liečivé pôsobenie sú cennou súčasťou domácich celoročných bylinných čajových zmesí, lekvárov a ovocných vín.
Sú veľkou zásobárňou vitamínov a iných zdraviu prospešných látok. Zároveň sú bohatým zdrojom energie, obsah cukrov v čiernych ríbezliach je od 5,5 až 7,5%
Obsahujú najviac vitamínu C zo všetkých pestovaných druhov ovocia. Uvádza sa, že na 100 g bobúľ od 150 až 220 mg, ďalej obsahujú veľmi dôležitý vitamín P, E a B. Z pektínov je to najmä resveratrol, vyššie množstvo obsahujú len černice a plody rakytníka. Z flavonoidov je to najmä kempferol, kvercetín a myricetin, ďalej obsahujú triesloviny, silice a éterické oleje, aminokyseliny glutamín a asparagín, tiež minerály predovšetkým vápnik, železo, horčík, draslík a mangán.
Komplex flavonoidov s účinkom na cievy označovaný nesprávne ako vitamín P, má (najmä v kombinácii s obsiahnutým či dodaným vitamínom C) ochranný vplyv na bunky, orgány, cievy a zvýšenie hladiny antioxidantov. Bioaktívne flavonoidy pôsobia s obsiahnutým aj dodaným vitamínom C väčšinou synergicky.
Vďaka značnému množstvu antioxidantov sú čierne ríbezle vhodnou prevenciou voči demencii, starnutiu buniek, tkanív a orgánov, nástroj na liečbu a prevenciu aterosklerózy a kôrnateniu ciev. Obsiahnuté pektíny sú nápomocné pri boji s rakovinou.